Monday, December 5, 2011

Joulusiivous / Cleaning for christmas

(picture from Comedy Central)

Viimeistään nyt on oikea aika alkaa miettiä joulusiivousta. Mitä aikaisemmin aloitat, sitä rauhallisemmin aattoaika etenee. Ohessa suora lainaus Mysi Lahtisen Joulu-kirjasta siivousvinkkejä.
1. Siivouslista
Tee siivouslista, johon merkitset mitä kaikkea joulusiivoukseesi kuuluu. Voit esimerkiksi tehdä listan kotisi huoneista, ja huoneiden alle voit merkitä kaapit, laatikostot yms., jotka haluat siisteiksi ennen aattoa. Aina kun olet saanut yhden asian valmiiksi, voit viivata sen yli listasta. Tehtävien yliviivaaminen saa mielen tyytyväiseksi!
2. Ikkunoiden pesu
Ikkunoiden peseminen on viheliäistä puuhaa talvisin. Jos on pakkasta, koko homman voi unohtaa. Suojasäällä ikkunoita voi pestä, mutta Ellit suosittelevat tämän raskaan tehtävän delegointia perheen miehille. He kun yksinkertaisesti palelevat vähemmän.
3. Vaatehuone
Heti kun ulkona on tarpeeksi kuiva ilma, on hyvä viedä vaatekaapin vaatteet ulos tuulettumaan. Samalla hyllyt ja lattiakin pyyhkiytyvät kuin itsestään. Laita kaappiin laventelipusseja, jotta saisit vaatehuoneen hyvän tuoksuiseksi. Jos olet saanut lahjaksi hajuvettä, jota et kuitenkaan halua itse käyttää, toimii se hyvin vaatehuonehajusteena. Suihkuta hajuvettä puhtaisiin kangaspaloihin ja laita niitä vaatehuoneen hyllyille tai sido henkariin. Myös muoti- ja naistenlehtien sivuilta voi repiä hajuvesimainoksia talteen, ja kiinnittää ne henkareihin.
4. Kynttilänjalat ja hopeiden kiillotus
Steariiniset kynttiläjalat saa puhtaiksi ihan helposti. Raaputa tukevalla puukolla steariinit pois kynttiläpesästä. Valumat lähtevät pois, kun keitetään kiehuvaa vettä, joka kaadetaan ämpäriin. Upota kynttilänjalka kuumaan veteen ja harjaa steariini pois. Jos kaikki steariinit eivät lähde pois, niin keitä toinen kattilallinen kiehuvaa vettä ja tee toimenpide uudestaan. Kuivaa käsipyyhkeellä kynttilänjalat kuiviksi ja kiiltäviksi.
5. Matot ja lattiat
Matot on syytä putsata kerran vuodessa. Tamppaa matot ja heitä ne sen jälkeen lumihankeen. Lakaise mattojen päälle lunta ja harjaa matot sen jälkeen kunnolla. Käännä matto ja tee sama temppu. Jätä matot hankeen tuulettumaan, ja vie ne sisälle vasta kun olet pessyt lattiat kiiltävän puhtaiksi.
6. Liinat ja servietit
Pese, mankeloi ja silitä pöytäliinat kangasservietit ajoissa.
7. Sauna ja kylpyhuone
Sauna ja kylpyhuone kannattaa pestä vasta viimeisen saunakäynnin jälkeen ennen joulua. Lauteiden välit on syytä harjata kerran vuodessa. Istu laiteilla ja harjaa ne tiskiharjalla. Jos vietät joulua maalla syreenipensaspuiden katveessa, lämmitä saunalla syreenipensaan puilla – siitä pitäisi tulla hyvä tuoksu.
8. Joulupetaus
Pese ja mankeloi joululakanat ajoissa, sillä aattona on ihanaa pujahtaa puhtaiden, tuoksuvien lakanoiden väliin. Lapsia riemastuttaa, jos piilotat tyynyjen alle jonkun jouluyllätyksen. Jos haluat luoda oikein ylellistä joulutunnelmaa, ompele oikeiden ruusujen terälehtiä tyynyliinojen reunoihin. Tai levitä terälehtiä lakanoille. Niistä tulee vieno tuoksu, ja perheesi näkee varmasti ihanan ruusuisia unia.
Mysi Lahtinen: Joulu – Sen historia, askareet ja herkut. Tammi 2003.
Teksti: Tyyne Pennanen / A4 Media
On olemassa myös (ainakin) kaksi tunnettua oikopolkua :
Moon kuullu, jotta kannattaa pistää kaartemummaa pellille ja pelti kuumaa uuniin. Sitte vaa kasteloo villasukan tolulla ja viskoo sen sohovan alle, niin johan o samantien joulutunnelma valamis. Haisoo ihan puhtaalta. Ei tarvi kuurata lattiaa polovet ruvella eikä julumaa pullataikinaa leipooo aamukolemee.

Luo tietokoneellesi uusi kansio ja anna kansiolle nimeksi "Kodin pölyt ja sotkut". Ota lasillinen glögiä ja pipari. Klikkaa oikealla hiirinäppäimellä uutta kansiota ja valitse "Poista". Tietokoneesi kysyy nyt: "Haluatko poistaa Kodin pölyt ja sotkut lopullisesti?" Klikkaa "kyllä". Nosta jalat pöydälle, ota lisää glögiä ja pipareita ja nauti!

------------------------------

Now it's the prefect time to start planning for the christmas cleaning. The earlier you start, the more relaxed you'll be when christmas eve approaches. I found a ready made list from internet. It is from the Christmas -book by Mysi Lahtinen.

1. Prepare a list
2. Window washing
In freezing temperatures you cannot wash windows, from outside atleast
3. Closets / wardrobes
As soon as the weather is dry, take all your clothes outside. Now the shelves and floor is easy to be cleaned.
Place a couple lavender pouches in the closet.
4. Polishing silverware and candle sticks
5. Carpets and floors
Carpets need to be cleaned at least once a year. Take them out and thow them into the snow. Brush them, tur around and leave them on the snow for a while.
6. Table clothes and napkins
Wash, wring or iron your table clothes and napkins well be before the day of need.
7. Sauna and bathrooms
Sauna should be washed only after the last usage before christmas. Use a dishwashing-brush to clean the seats.
8. Making the beds
Wash, wring or iron your christmas bed clothes well before the day of need. It sooooo nice to slip between clean, wrinkle free sheets. Kids get a kick if you hide a small surprise under the pillow.

But there are (at least) two known short-cuts :

Bake cardamom in the owen. Moisten a sock with floor cleaner / general cleaning licquid and throw it under the sofa. Voilá!  Now you have a clean & christmas smelling house without having to spend hours and hours on your knees scrubbing the floors or hours infront of the owen.

Create a new folder in you computer. Name it "Home impurities and messes". Take a glass of mullenwine and a gingerbread cookie. Right click on the new folder. The computer will ask you "Do you want to permanently delete the Home impurities and messes?" Click "yes". Lift your feet on the table, take a bit more mullenwine and a second cookie. Enjoy !

No comments:

Post a Comment